Podgorica, glavni grad Crne Gore – najmlađe evropske države iskusne u spajanju različitosti – domaćin je drugog susreta gradonačelnika glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Kine Foruma 16 plus 1. Sa oko 200.000 stanovnika, Podgorica je i najmanja učesnica Foruma, društva gradova s kojima dijeli posvećenost demokratskim vrijednostima i standardima, održivom inkluzivnom razvoju, očuvanju kulturnog identiteta, istorijskog iprirodnog naslijeđa, spremnosti na razmjenu iskustava i ideja, tehnoloških i naučnih znanja te dostignuća u oblast kulture i obrazovanja. Iako među članicama Foruma Podgorica bilježi najkraći staž kao glavni grad,upravo su vijekovi povezivanja naroda i kulturu donijeli Podgorici status urbane aglomeracije koja se razvila u administrativni, kulturni, ekonomski, obrazovni i sportski centar modern Crne Gore.

Na raskršću istorijskih puteva koji su odvajkada Jadransko more povezivali s unutrašnošću Balkana, Podgorica je premošćavala svojih pet Rijeka šireći se, često ineobuzdano, duž njihovih živopisnih obala. Novija prošlost Podgoricu pamti kaoTitograd, u daljoj prošlosti na njenoj današnjoj teritoriji smjenivali su se Dokleja, Birziminium i Ribnica. Njen povoljan geografski položaj  i blaga mediteranska klima pogodovali su ekonomskom jačanju grada koje je u savremeno doba uslovilo silovit priliv stanovništva iz drugih krajeva Crne Gore, suočivši ga sa izazovima naglog razvoja.

Sigurna u svoju pripadnost evropskoj vrijednosnoj tradiciji i čvrsto opredijeljena za evropske i evroatlanske integracije, plodnu regionalnu i međunarodnu saradnju, Podgorica i Crna Gora ostaju otvorene su za učešće u obostrano korisnim projektima i programima međunarodnih inicijativa među kojima Put svile / Jedan pojas, jedan put zauzima značajno mjesto. Stoga je za Podgoricu prilika da tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo demonstrira svojim prijateljima iz Foruma gradonačelnika Srednje i Istočne Evrope i Kine za Podgoricu važna upravo radi daljeg jačanja modela saradnje uspostavljenjog 2016. godine tokom prvog Foruma 16 plus 1 u Sofiji. Podgorica svoje svoje drage evroazijske prijatelje dočekuje  na ovogodišnjem Forumu  nazdravljajući uz čašu vrsnog crnogorskog vina.    

 

Poslednje novosti

Prijava ucesnika